HISTÒRIA

Cinc cèntims del Club Esportiu Penedès


Benvinguts a una breu história de la entitat atlètica amb més anys de l’Alt Penedès


L’Esportiu Penedès va ser fundat com a secció d’atletisme del Club Natació Vilafranca el 16 de gener de l’any 1976, si bé l’acta constitucional del Club Esportiu Penedès, com a entitat única, data de l’any 1984, quan es va escindir de la Natació. La primera Junta va estar capitanejada per el primer President de la entitat, el Sr. Jordi Cendra Aguiló.

En els seus inicis aviat es va fer conèixer a dins del panorama atlètic català i espanyol mercès a atletes que de seguida van destacar en les seves especialitats. A nivell de conjunt, en els inicis, va viure el seu màxim esplendor amb la participació a la 2a divisió de la lliga catalana femenina absoluta a l’any 1977 i pel que fa a la masculina va començar per la 4a categoria a principis dels anys ’80 i assolí l’ascens a la 3a divisió catalana al maig del ’86, categoria en la que es va mantenir durant dues temporades més.

El President que succeí al Sr. Cendra fou Sr. Josep Maria Gené, en la darrera etapa en què atletes i nedadors encara defensaven el mateix escut. Van ser anys de progresió on activitats com la organització del Cros del Penedès, o el dinar de Germanor, es consolidaven.

Entre els atletes més importants de la primera etapa del club cal destacar el Sr. Francesc Osuna Gómez, que conserva 3 rècords del Club absoluts i qui a més va ser el tercer President de la entitat, entre els anys 1984 i 1987. D’altres atletes que van competir al més alt nivell estatal van ser Basilia Hitos qui va ser Campiona d’Espanya en salt d’alçada, Núria Vallés, Sara Tomàs, Roser Rovira, Neus Sauleda, Fina Travé, Pilar Sabaté, Maria Àngels Ferrer, David Monteagudo, Pere Serveto, posseïdor de molts Rècords comarcals encara vigents, Jordi Reynè, Lluís Hill, Enric Font, Francesc Fauria, Pau Bundó, Fèlix Miró o Alfons Pla entre molts altres. Tots ells, juntament amb d’altres companys que amb molt d’entusiasme van practicar l’atletisme, van ser dirigits per tècnics com en Jordi Porta, en Jaume Martínez, en Carles Gumà o en Jaume Civit.

De fet, la figura de l’entrenador Jordi Porta, avui dia Doctor catedràtic de l’esport, va ser fonamental en la consecució de grans resultats i marques atlètiques. Moltes d’aquestes marques, d’atletes entrenats per ell, encara perduren, 30 anys desprès, com a rècords penedesencs.

El darrer mandat, per cert de només un any, va ser pel Sr. Josep Maria Sanglas Arrieta. La seva junta, en una maniobra de pressió dirigida a cercar l’anhelat ajut de l’Ajuntament de la Vila, va deixar el club en un estat comatós de complicada salvació.

La dècada dels anys ’90 l’entitat va viure un llarg parèntesi d’abandó, si bé els estatuts respiraven en silenci, doncs mai va estar donada de baixa.

El despertar i la nova etapa s’encetà durant els primers anys d’aquest segle i va venir donada per la pressió que el Patronat Municipal d’Esports exercí sobre un petit grup d’atletes penedesencs que entrenaven per lliure i que competien federativament pel Club Atlètic Manresa, als quals se’ls exigí associar-se o pertànyer a una entitat de la Vila. Aquesta nova etapa està presidida pel Sr. Josep Mitjans i Benach, qui juntament amb 10 persones més composava la junta directiva de la recuperació.

El Club, de fet, es va reactivar esperonat per l’entrenador Toni Santisteban com a Director Tècnic. Ell va liderar el “segon” projecte Esportiu Penedès, des del primer dia de la nova etapa de l’entitat i, encara, fins a dia d’avui. La funció principal del club ha estat la continua formació d’atletes, la promoció d’aquests i la seva especialització cap a la competició.

Actualment, l’entitat esta dirigida pel sisè President en els més de 41 anys d’história. El Sr. Jordi Reynè Amela. En Reyné i la seva Junta han sapigut treure el màxim suc a la vida social de la entitat i, amb molta empenta, s’estan duent a terme moltes activitats que, en la seva majoria, van ser proposades des de la Direcció Tècnica.

La vida social es barreja amb els entrenaments i les competicions de les diferents especialitats i d’altra banda, el Club, compta amb grups de Trail, d’Orientació i de pràctica més lúdica i popular.

Actualment el club compta amb més de 300 atletes. Aquí comptabilitzen tots, els joves i els adults, els de Vilafranca i els de la resta de pobles de la comarca i Vegueria.

A nivell participatiu, l’entitat està adherida a la Federació Catalana d’Atletisme i a la Reial Federació Espanyola d’Atletisme i continuament participa en competicions d’àmbit local, nacional, estatal i internacional. Paral·lelament a la pràctica atlètica, es programen activitats com trekkings, sortides de muntanya, colònies i estage d’entrenaments, Campus d’estiu o l’aplec “l’arrossada”.

D’aquest darrer període, ressalta la tornada a la Lliga Catalana Absoluta de l’equip masculí. Aquest fet que no s’esdevenia al Penedès en 20 anys, va ser recuperat la temporada 2007-2008 i va significar un gran èxit assolit en només tres temporades d’ençà la reactivació, símptoma evident que la filosofia de Club en aquest període de temps ha estat del tot encertada. L’equip masculí va obtenir en pocs anys, primer l’ascens a tercera, desprès a la segona categoria i finalment a la màxima categoria de l’atletisme català, la primera! Es tracta d’un bon resultat, excel·lent podriem dir si tenim en compte l’alt nivell de l’atletisme català, així com tots els factors, essent el més important el poc període des de la re activació de l’entitat. Pel que fa a les dones, també es va assolir el salt a la segona categoria i més tard a la primera, on competien homes i dones junts! La reforma del sistema de competició de Lliga, de la temporada 2012-2013 i fins l’actualitat, ha deixant una competició on homes i dones van de la mà, formant un únic equip, i competint per una posició final mitjançant una competició per grups (A, B, C, D i E). L’11è lloc de la temporada 2014-2015 és, de moment, el millor resultat en la história de la entitat.

L’Esportiu Penedès ha obert les seves portes des del primer dia a totes aquelles persones que han volgut acostar-se a l’atletisme, sense distinció d’edat, sexe o nacionalitat. I és que una de les premisses més importants per a l’entitat és que tots els atletes constitueixen el nostre teixit i, per tant, tots ells són de vital importància.

Paral·lelament, si citem als esportistes més mediàtics per la rellevància dels resultats assolits en aquests darrers anys, ens surten noms com Lahcen Ait Alibou (13è al Campionat del Món Juvenil i Campió d’Espanya en diferents ocasions als 3000mll), Olga Cabrera (medallista en diferents campionats Internacionals Màster, destacant l’Or assolit al Mundial de Daegu – Korea, als 3000mm, o l’argent assolit al Mundial de Budapest, en els 10km marxa), Emi Vaquero (actualment la millor veterana del país per coeficient, amb Rècords d’Espanya en distàncies que van des dels 800mll fins la Marató. L’Emi es va proclamar Campiona del Món de Mitja Marató a Budapest i suma moltes medalles internacionals).

Podriem citar a molts atletes que estan recollint èxits per l’atletisme vilafranquí i penedesenc en els darrers anys, però citarem els que més resó han donat, ja sigui per representar-nos en diferents Campionats d’Espanya o Internacionals, en les diferents categories, o per altres fets rel·levants. Així, cal citar atletes com Achraf Charkaoui, Anna Vallhonesta, Sergi Ferret, Irene Nicolau, Elena Casas, Pol Retamal, Ferran Mata, Jaouad Hssini, Judit Casals, Nil Solà, Abdessamad Oukhelfen, Ruben Piñol, Ramon Mañas, Diego David Cruz, Laura Rius, Núria Quiroga, Carolina Menéndez, Josep Morales, Nati Rubio, José Luis Velasco, José Antonio Gallardo, Nil Baró, Mari Paz Molero, Albert Pascual, Naima Ait Alibou o Marc Trasserra, Joan Morera, Manel Torres, Arnau Marín, entre altres.

Hi ha altres bons atletes actualment a la nostra entitat, els quals podrien despuntar en qualsevol moment... i en aquest sentit també cal estar molt atents a l’escola de Promoció, la qual està farcida de joves valors que, en molts casos, comencen a destacar ja a nivell autonòmic. Una escola, la qual ha estat reconeguda per part de la Federació.

En aquests darrers anys l’Esportiu ha estat present en moltes curses d’arreu, i no sols a Catalunya, on setmana rera setmana hi participem en diferents fronts, des de pistes d’atletisme, curses urbanes o curses de muntanya i d’orientació, sinó també a nivell d’Espanya i arreu del món.

L’altre vessant que ens apassiona i que ha anat guanyant en adeptes és la de les Curses de muntanya. La secció Trail va nèixer oficialment a setembre de 2015, si be ja feia anys que corredors de muntanya defensaven els nostres colors. Un any desprès, a 2016, va nèixer l’escola Trail Kids els qual, com els grans, s’entrenen a la Muntanyeta de Moja. Grans corredors de muntanya han sortit o passat per la nostra entitat, com en Josep Morales, en Joui Mouj o la Gisela Carrion. Actualment, corredors com Marc Trasserra, Joan Morera, Adrià Colomer, Manel Torres, Núria Quiroga, Laura Rius, Irene Cusiné, Aina Sos, Jordi Solé o Cristina Gabarro, entre molts altres, en formen part.


La vida social de la nostra entitat

L’Esportiu Penedès manté una vida social molt activa amb la realització de diversos actes socials.

La Gala anual és, potser, l’esdeveniment més important de l’any fora de les pistes. És el moment en què atletes, tècnics, membres de la junta, socis i familiars o amics ens apleguem per celebrar oficialment el final de la temporada i on es lliuren els Premis especials “Atleta d’Or”. Habitualment, una exposició amb les millors fotos de l’any, te lloc durant aquesta vetllada.

Un altre acte de rellevància és el clàssic dinar de germanor. A les darreres edicions s’ha optat per cuinar una paella gegant i val a dir que ha tingut molt d’èxit, superant en els darrers tres aplecs el cent-cinquanta comensals. A les darreres edicions ha tingut lloc a les instal·lacions del Casal 2000, a la muntanya de Sant Jaume o a La Societat La Torre, de Les Gunyoles.

L’Esportiu Penedès també organitza, fidel a l’herència esportiva de la primera etapa del club, el Cros del Penedès. A dia d’avui s’han organitzat un total de 23 edicions, amb una darrera proposta federativa i escolar, a La Muntanyeta de Moja, que podria consolidar-se a nivell català. Un Cros pioner a Vilafranca durant els seus primers 9 anys. Al 2007 i 2009 va tenir lloc a Pacs del Penedès, mentre que al gener del 2008 va celebrar-se a Sant Cugat Sesgarrigues i des de la temporada 09/10 ha tingut lloc a Santa Margarida i Els Monjos. La muntanyeta de Moja ha acollit la 18a edició d’aquest Cros, així com la 23a.

Els Controls socials en Pista són una altra activitat habitual a l’entitat. A dia d’avui s’han organitzat, amb el vist i plau de la Federació Catalana d’Atletisme, fins a 29 Festivals, un d’aquests en la antiga Pista Coberta i unaltre sota cobert. Alguns han estat convocats com a Proves Combinades, per tal que així, els joves atletes practiquin un ventall molt més plural de proves.

Les Marxes socials de Muntanya (la Sant Silvestre del Penedès) han esdevingut darrerament una gran troballa. Fins aleshores s’han organitzat quinze, si bé quatre d’aquestes van tenir lloc a Torrelles de Foix co-organitzades amb el Centre Excursionista Penedès. A més de les citades, s'han fet la Marxa de Nadal a Vilobí, la Marxa de Matabous a Olesa de Bonesvalls, la Marxa del Trèbol de Reis a Sant Llorenç d'Hortons, la cursa Serra del Marquès a Sant Joan de Mediona, la cursa de Sant Esteve a Les Conilleres, la Pujada al Castellot a Sant Marçal, la cursa d’els Altiplans de l’Avellà, a Fontrubí, La Raspallada, a Les Casetes d’en Raspall, La Pressegada a l’Ordal, La Correcollons a Les Gunyoles o El Salt del Llop a Torre-Ramona. Aquestes solen ser d’una distància que oscil·la entre els 6 i els 12 quilòmetres i els participants les poden fer corrent o caminant. Per a molts, aquestes curses són l’oportunitat de descobrir racons inèdits del Penedès, ja que totes són per camins de terra i en llocs insòlits. Per a d’altres, l’activitat es converteix en un entrenament envoltat de nous o vells amics. Darrerament molts runners d’altres poblacions de Catalunya s’apropen a aquesta consolidada i divertida iniciativa low-cost.

Una altra activitat que el Club ja s’ha atrevit a organitzar han estat les Curses d’Orientació. De fet, en els darrers anys en vam organitzar vuit a Sant Miquel d’Olèrdola, la qual es contemplava com un acte més de la seva Festa Major. A banda, però, també hem organitzat un parell a les darreres edicions de les 24 hores de l’esport a Vilafranca. Aquestes van ser nocturnes i van resultar molt divertides. Hi vam col·laborar en l’organització d’una altra que va tenir lloc en el decurs del Jovestiu ‘07. També la Cursa de Lluís Barrera s’ha organitzat sis anys seguits. Finalment, citar que portem tres edicions de la Cursa d’Orientació Nocturna d’en Raimon (com un acte més de les Festa Major d’hivern de la Vila) inclosa, els dos primers anys al calendari de la Federació Catalana d’Orientació, i puntuable en el seu circuit de Copa Catalana.

També, el grup d’entrenament dels dimecres (un grup pensat per a mantenir-se en forma, i no tant competitiu), va organitzar unes Marxes Nocturnes que no tenien pèrdua. Aquestes s’havien de fer amb frontal, de nit i no pasaven de purs entrenaments amb bona companyia i realment divertits.

Però l’activitat del Club no s’atura i a banda d’aquests actes, en els darrers anys, l’entitat co-organitza o col·labora en la organització de tot un seguit d’activitats, com poden ser:

L’Esportiu Penedès sempre col·labora amb l’esport, en qualsevol iniciativa. Així, també vam ser una de les entitats que vam treballar desinteressadament per tal que el Torneig Joan Petit, el qual recapta diners per la lluita contra el càncer infantil, fos un èxit. O en el ventall de propostes del Jove-estiu d’aquests darrers anys o a la darrera trobada de Joves europeus que va tenir lloc a Vilafranca.